Waldorfska šola Ljubljana  
Waldorfska šola Ljubljana
Streliška 12
1000 Ljubljana
info@waldorf.si
Vsebina
Domov | Kontakti | Forum | Galerija | Koledar | Povezave | Sprehod3D
 

  O šoli
    Ustanovitev
    Waldorfska pedagogika
    Rudolf Steiner
    Evritmija
    Zaposleni
    Virtualni sprehod
     

  Program
    Vrtec
    Osnovna šola
    Gimnazija
    Šolski zvonec
     

  Prispevki
    Dijaki
    Osnovnošolci
    Vrtec
    Fotografije razredov
     

  Dokumenti
    Učni načrti
    Pravilniki in akti
     

  Enote
    Založba
    Zavod za razvoj WŠV
     


Prijava | Registracija
Spirala
 
Vstop v spiralo

  Vstop v spiraloSvečnik postavimo na zlato zvezdo

  Svečnik postavimo na zlato zvezdoPrižiganje svečke na osrednji sveči

  Prižiganje svečke na osrednji svečiKo so prižgani vsi svečniki ...

  Ko so prižgani vsi svečniki ...Posladkali smo se s čajem in piškoti

  Posladkali smo se s čajem in piškoti


Prispevki > 2008/09

Prispevki učiteljev


Tako, kot so bili naši čuti od Janezovega do Mihaelovega obrnjeni navzven, tako se od Mihaelovega do Božiča odvija pot, po kateri potuje duša sama k sebi, k svojemu bistvu, k svoji notranji luči. Jesen je obdobje, v katerem človek v svoji notranjosti išče luč lastnega bitja, da bi tako našel pot do sočloveka.

Z ustvarjanjem adventne spirale želimo otrokom dokončno pokazati njihovo lastno notranjo luč. Odrasli smo sposobni iskati trenutke miru z lastno trdno voljo in strogo samodisciplino. Vsako leto v adventnem času lahko opravimo pot duše same k sebi, ki vodi k takšni notranji drži, da lahko navzven delujemo zrelo in odgovorno. Otroci pa za tako pot še niso zreli. Tako, kot s slikami pravljic v njihove nežne otroške duše sejemo kali moralnih vrednot, tako z ustvarjanjem adventne spirale otrokom podarimo sliko potovanja duše k svojemu bistvu, k božji luči.

Spirala je že od nekdaj krščanski simbol za pot duše k sebi. Iglice smreke ali jelke, iz katerih oblikujemo spiralo, so simbol življenja, saj tudi čez zimo zadržijo življenjske sokove. Sveča, ki gori v notranjosti spirale, božična ali božja luč, je simbol bistva vesolja, življenja, duše…, naša notranja luč.

Vsak otrok sme poiskati pot v notranjost in najti bistvo, si na osrednji sveči prižgati svojo lučko in njo postaviti na določeno mesto. Tako posameznik, ki doda svojo lučko na razpolago skupnosti, širi božično luč. Ta slika nam govori, da s tem, ko najdemo svojo notranjo luč, lahko najdemo tudi pot do sočloveka, do skupnosti.

Božično luč lahko širimo z ustvarjanjem adventne spirale v času od prve adventne nedelje pa vse do dneva Adama in Eve 24. decembra. V večini Waldorfskih vrtcev adventno spiralo gradijo v začetku decembra.

Na tleh velike sobe oblikujemo spiralo iz jelovih vejic. Na sredi spirale stoji štor, pregrnjen z modrim blagom z zlatimi zvezdami. Nanj postavimo veliko svečo in jo prižgemo. Ob poti iz smrečja so posejane velike zlate zvezde. Sobo osvetljuje nekaj manjših sveč. Okoli spirale postavimo stole za otroke. Če praznujemo s starši, jih prosimo, da stojijo za stolom svojega otroka. Otroke zberemo v sosednji sobi in jih nato skupaj odpeljemo do staršev. Po sobi se razlega nežna melodija flavte, ksilofona ali lire. Vzgojiteljica vsakemu otroku posebej, po izrečenem reku poda svečo v rdečem, zloščenem jabolku. Nato gredo v notranjost spirale in na osrednji sveči prižgejo vsak svojo svečko, ki jo na poti nazaj položijo na eno od zlatih zvezd. Ko svoj svečnik odloži zadnji otrok, cela spirala žari od svečk in za konec zapojemo Sveto noč. Potem v tišini zapustimo sobo, še zadnjikrat pogledamo na sijočo spiralo in odidemo v sosednjo sobo, da se posladkamo s piškoti in toplim čajem. Vsak lahko odnese domov enega od svečnikov iz jabolk.

Posebno doživetje pa je, kadar nam vreme dovoli postaviti spiralo zunaj, na snegu. Takrat so piškoti, ki sledijo, še slajši in čaj še bolj topel.

Doživetje slike potovanja duše same k sebi pusti v srcih in dušah otrok globoko sliko, zato ta praznik praznujejo v nekaterih Waldorfskih vrtcih le vsako drugo leto.

Mojca Bregar Pikalo
vzgojiteljica

Uporabljena literatura:
  1. Druitt,A., Fynes-Clinton,C.,Rowling,M.: All year roundtel: 01/434 55 70 (tajništvo)
tel: 01/434 55 73 (zbornica)
fax: 01/28 222 41

FB Vimeo

31.07.2015
15:18

Jedilnik
za petek, 31.07.15

Koledar

Zadnje v forumu
>  info o vpisu!!
>  prosim za info!
>  waldorfska šola - mnenje
>  ročne ure
>  prehrana v oŠ

Zadnje v galeriji

Založba
>  Waldorfska trobenta
V zadnji številki preberite
>  Svitanje
>  Waldorfske novice
V zadnji številki preberiteV zadnji številki preberite
© 2001-15 Waldorfska šola Ljubljana | Tajništvo (01) 434 55 70 | O piškotkih Na vrh [top]
izdelava zzigc.net
page generated in 0,033 sec